08 september 2012

I varje fall en månad om året


I oktober månad manar bland andra tidningen Norran i Skellefteå till en Sober Oktober. Det är efter förebild från bland annat Australien  som haft detta under några år. Projektet är att se som ett folkhälsoprojekt som vill sätta alkoholen i fokus.

Och visst det är säkert en nyttig erfarenhet för många av oss att prova en alkoholfri månad någon gång då och då. Inte minst för att bättre förstå hur socialt knutna till alkoholvanor vi egentligen är.

ledarplats i tidningen redogörs sakligt och nyktert för bakgrunden, med historiskt hög alkoholkonsumtion och åtföljande skador för individ och samhälle. Förhoppningen att många hänger på är nog inte helt tagen ur luften. En omröstning på hemsidan finns som i dagsläget haft 172 röstande, varav tre fjärdedelar nog kan tänka sig vara med.

En annan kampanj som också skulle betyda mycket för folkhälsan vore att minska berusningsdrickandet, året om. Det handlade siffrorna om på förra inlägget. För din omgivning och folkhälsans skull. Håll dig till högst 5 repsketive 4 glas vid varje tillfälle. Och under 14 respektive 9 glas en normalvecka.

Trevligare helg, så!

Inga kommentarer: