28 juli 2010

Där som sädesfälten böja sig för vinden...


Debatten om gårdsförsäljning av alkohol gick vidare i gårdagens Studio ett Cecilia Kviding från Kvänum tyckte att man måste förstärka upplevelsen av turistandet på landsbygden genom att ge möjlighet att på plats köpa den alkohol som man sett hur den produceras.

Låt mig ironisera lite över detta - den stora produktionen av råvara för alkohol sker på Sveriges potatis- och sädesåkrar, inte på det fåtal ställen som lyckas klämma fram något hundratal liter vin. Skall upplevelsen av att kika på dessa arealer också förstärkas genom att man kan handla sitt lokalt producerade brännvin eller vodka där?

Möjligheten att köpa lokalt producerad alkohol på plats saknar betydelse både för turismen och för den enskilde bondens ekonomi eftersom det handlar om så ytterst små volymer.

Det blir lätt fånigt om man försöker dra in upplevelser och turism i den här frågan. Kom ihåg att vi har dispens från EU att få ha våra systembolag - den dispensen hänger på en mycket skör tråd om vi själva luckrar upp monopolet. Var varsam om den folkhälsoinriktade alkoholpolitiken!

Inga kommentarer: