09 juli 2010

Unga dricker mindre - varför är det inte intressant?

Uppdaterad 2010-07-10
CAN presenterade i förrgår sensationellt låga siffror för ungdomars alkoholkonsumtion. Inte sedan mätningarna började på 1970-talet har så många unga killar avstått från att dricka.
Borde det inte vara hett stoff för de större tidningarna och kommenteras i positiva ordalag? Speciellt det faktum att minskningen gäller framförallt killar? Nej de flesta refererar med en skeptisk hållning till resultatet - de "påstår att de dricker mindre".


Aftonbladet har en notis på några få rader - alla hämtade från TT.

Borås Tidning tvivlar också på undersökningens resultat och har rubriken "Unga påstår att de super mindre" För att förstärka intrycket av att man nog inte skall lita på det här har man en enkät "Tror du att denna undersökning stämmer?" Hittills har ingen besvarat den enkäten.

Även Sydsvenskan har en tvivlande rubrik: "Unga säger att de super mindre"
DN unnar denna nyhet bara en liten notis.

När det nu verkar som det engagerade förebyggande arbete för att minska ungdomars alkoholbruk verkar bära frukt, då borde väl det uppmärksammas mer positivt och därmed uppmuntras?

Länk till undersökningen

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ska man inte vara kritisk också ? Bara för att ungdomar säger att de dricker mindre betyder inte att de faktiskt gör det (hänvisar till senaste undersökningen). Det kan lika gärna visa på en starkare "fy-Stämpel" eller massa andra faktorer.

Rationellt sett borde Sverige gå samma väg som Danmark. ha kvar sup-kultur men sen förena det med kontinental vin-kultur, och fin-drickande. Så att man dricker nästan hela dagarna om man är ung, knappast positivt..

Per Blanck sa...

Det knepiga med kommentarerna kring den här undersökningen är att bara för att den pekar mot minskat drickande så måste något vara fel.

För det andra, metoden med anonyma undersökningar med fasta frågeformulär är den hittills bästa metoden att mäta alkoholkonsumtion. Telefonintervjuer har en tydlig tendens till underskattat drickande.

Ungdomar i Danmark berusningsdricker mest i Europa enligt Espad-undersökningen 2005, det är inte dit vi vill.

Helen Rosenberg sa...

skulle inte vuxnas sup-kultur kombinerad med vin-kultur göra att ungdomar just dricker mindre? Att det kanske är lite avskräckande att se - måste väl förekomma att ungdomar ser hur dumma i huvudet en del vuxna är i sitt beteende, och därför börjar göra tvärtemot?