29 oktober 2010

Tänk om - att aktivt avstå

Kanske borde jag inte skriva om detta utan låta det passera, men jag kan inte låta bli. Tänk om är en kampanj som bland annat FHI, Polisen, Systembolaget och IOGT-NTO står bakom. Där tycker man att  man skall: "Aktivt avstå från att köpa ut alkohol till ungdomar under 20 år."

Jag har hängt upp mig på att det numera inte räcker med ett ord - man måste ha en förstärkning också. Det räcker inte med att inte köpa ut, man måste aktivt inte köpa ut.

Hur gör man då? Jag har alltid avstått köpa ut. Och jag blev tillfrågad av ett par grabbar för några år sedan utanför Systemet i Borås. Ja, jag avstod och samtidigt tänkte jag att de här två unga männen, ur deras synvinkel, knappast kunde ha valt en sämre person att fråga. Så jag skrattade och sa; Nej, aldrig i livet och gå nu härifrån. Var då Nej:et, att avstå, och uppmaningen att de skulle upphöra med sina försök att bli langade till, det "aktiva"?

Jag har frågat kampanjsajten Tänk om - skall bli kul att höra vad de svarar.

Ha en skön helg!

PS - jag fick svar från kampanjledningen: De tyckte också att det var lite tveksamt med förstärkningsordet, men pekade på att det gäller för föräldrar att vara lite extra vaksamma. Sen gillade dom min insats utanför systemet i Borås. Jag tycker det var ett OK svar.

Inga kommentarer: