02 maj 2012

Ska det vara så här?!

Låg och lyssnade på radion igår kväll och hörde det här programmet "

Ingen är vän med en fattig


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4091&artikel=5082768

Ett av de starkaste radioprogram jag lyssnat till på länge. Det handlade om Frida och hennes kamp för en rättvisare tillvaro.
Frida är 25 år och har jobbat på krogen sedan hon var 14. Hon har serverat, diskat, städat, blandat drinkar och suttit i kassan.
Frida behöver tre olika jobb för att pengarna ska räcka till mat och hyra. Men hon vet aldrig när hon ska jobba. Oftast blir hon inringd på ett par timmars varsel. Fast anställning har hon aldrig varit i närheten av. Nu ringer telefonen inte lika ofta; i flera veckor är den tyst.
Fridas stjäl toapapper på restauranger och börjar sälja sina möbler. Hon har inte råd med mat och rasar i vikt. Hennes stora dröm är att bli barnprogramledare i tv, men om inte telefonen ringer snart kommer hon att bli hemlös.


Känslomässigt? Ja! Starkt? Ja! Väcker engagemang? Ja!

Känner du att du orkar lyssna, så gör det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/fattigdomen-offer-for-fejkjournalistik/

Anonym sa...

Såg att min tidigare kommentar blev raderad. I vilket fall:

Hennes utgifter i reportaget är grovt överskattade: Enligt Frida själv så har hon följande kostnader:

Lån + avgift =3700. El 300. CSN-lån ca 1600, tv-licens, 519 kronor. Drygt 6000 kronor i fasta utgifter alltså.

CSN-lån på 1600? Det låter mycket på en inkomst som i Aftonbladet anges till ”mindre än 60000 om året”. CSN kan sätta ner avgiften om inkomsten minskar, fram till Frida fyller 49 kan hon få årsbeloppet nedsatt till fem procent av årsinkomsten. Vilket alltså skulle bli 3000 kronor, per år. Det blir 250 kronor per månad. Men det krävs förstås att man skickar in en ansökan...

TV-licens är 519 per kvartal, inte månad. (173 kr/mån)

Då är helt plötsligt fasta avgifter nere på 4473 kr.

Dock, bostadskostnad på 3700 plus försörjningsstödsnorm på 3840 blir 7540 och hon tjänar enligt uppgift mindre än 5000 i månaden, man kan undra varför Socialen inte hjälper henne med mellanskillnaden. Det är något som inte stämmer.

Frida bor nämligen i en bostadsrätt i centrala Malmö? Så hon sitter på 1 miljon i tillgångar. Eller ja, efter att man betalt av lånet och skattmasen har fått sitt, ca 400.000 kr.

Detta borde väl räcka ett tag om man då flyttar till en hyresrätt (så man bor billigare) i några år, tills man har fått sitt drömjobb, hittat ett annat jobb eller utbildar sig?

Nämnde jag förresten att Frida Martinsson och Mona Masri, ja, hon som gjorde programmet, är gamla arbetskamrater på P3 i Malmö?


Hälsningar
Läkarstudent

Per Blanck sa...

Nej, någon kommentar på det här inlägget har inte raderats.

Varför skall hon sälja sin lägenhet, det kommer ju att ge betydligt högre boendekosnader på sikt.
Socialtjänstlagen kommer sannolikt att ändras på den här punkten eftersom en grundtanke med lagen är att möjliggöra för individen att leva ett självständigt liv där man klarar sig själv.

Det är intressant att se hur provokativt det är att påtala fattigdom i Sverige.

Expressen tar i sin ledare i från tårna och kräver reducerad publicistisk rätt för SR och andra public servicebolag. Det klirrar gott i glashuset.