15 januari 2010

Varför skall det vara OK att bjuda barn på sprit?

Just nu pratar Maria Larsson om lagrådsremissen för den nya alkohollagen. I förslaget säger man att man även i framtiden får bjuda barn på alkohol. Enstaka glas och under ordnade förhållanden, sägs det, liksom att det står klart att det inte kan vara till skada.

Hur skall någon kunna veta när det är risk för skada?
Vad är ett glas alkoholdryck? Är ett enstaka glas brännvin OK att ge till en 10-åring?

Man kan ju tänka tvärtom också!
Vilka skador får barn i 17-årsåldern som får alkoholfritt i glaset vid storasysters bröllop istället för champange, som de andra bröllopsgästerna bjuds på?

Varför är det så svårt att dra en tydligare gräns - en gräns som många tonåringar tror redan finns, nämligen att man inte får dricka innan man är 18 år?

Jag tycker att lagstiftning ibland måste våga vara mer normledande. Så var det med barnmisshandelslagstiftingen och sex-köpslagen. Exempel där Sverige är ett föregångsland.

Så därför borde man satt en absolut gräns - ingen alkohol före 18 år. Även i hemmet och även på storsyrrans bröllop.

Synd att fega ur nu när man har chansen.

PS - gårdsförsäljning av alkohol skall utredas vidare - bra Maria, där visar du på varsamhet med vår alkoholpolitik. SVD skriver om detta.

Lagrådsremissen finns här - om bjudregeln på s.10 i pdf-filen

9 kommentarer:

Axel sa...

Genom att låta sina barn, och nu menar jag inte småbarn, utan barn i tonårsåldern få prova på hur vin, öl osv smakar minskar man deras nyfikenhet. Barn som vet hur alkohol smakar har inte samma behov att få testa det utanför hemmet fär ingen har kontroll över dem.
Jag tycker inte att det är fel att låta sitt 16 år gamla barn prova lite av pappas vinglas. Det gäller helt enkelt att föräldrarna kan ta ansvaret.

Peter H. sa...

Du kan väl inte på fullt allvar mena att du inte förtår skillnaden mellan att slå någon och att bjuda någon på alkohol? Det förra är inget som ungdomen barnet väljer självt och det senare är frivilligt (att tvinga någon att dricka torde redan vara förbjudet).

Frågan du borde ställa dig är varför det är OK för dig att tala om för mig vad jag ska få dricka, var jag får köpa det och vilka jag får bjuda. Antag att en majoritet av Sveriges befolkning ogillar att du äter spaghetti, varför får den tvinga dig att sluta?

Majoritetens makt över minoriteten är väldigt lätt att missbruka - och du verkar vara en av de främsta förespråkarna för ett sådant missbruk. Säg att 9 personer utgör en stat. Om 5 av dem bestämmer sig för att döda de andra 4, har de rätt att göra det? Varför inte?

Fundera på det du och sen kan du blogga om vad du kommer fram till.

Per Blanck sa...

De drogvaneundersökningar jag och andra gjort visar tydligt att det inte förhåller sig så. De ungdomar som blir bjudna i hemmet dricker sig i högre uträckning berusade än de vars föräldrar varit restriktiva.
Och min fråga kvarstår - skadar det barn att vänta tills de är vuxna?

Håkan Fransson sa...

Bra Per!
Att förse barn under 18 med alkohol eller tobak bör kriminaliseras!

Anonym sa...

Nu får du väl ändå behärska dig. Ska storebrorsamhället flytta in i våra hem också? Inagen är lämpligare än föräldrarna att avgöra när och hur det är lämpligt att deras barn lär sig umgås med alkohol.

Anonym sa...

Per,

Jag vill på fullaste allvar att det största hotet mot min del av den totala folkhälsan är folkhälsofacister som du.

Ni är inte bra för mitt blodtryck.

Och då menar jag i första hand din kommentar mot den största Pseudo/kvasifrågan som antagligen existerat - gårdsförsäljning av svenskt vin! Hur orkar man ens ta denna fråga på allvar. Snacka om att behöva komma ner från sina förbaskat höga hästar. Jag lovar dig - den som är dum nog att köpa svenskt(!) vin får ta-mig-sjutton skylla sig själv. Dessutom är det ju så förbaskat dyrt så vill du verkligen göra ditt kall en tjänst ska du angripa problemen (dom verkliga) alkoläsk och Bag-in-Box.

Lycka till kanske jag måste säga?

Unknown sa...

På din naiva fråga “Varför ska det vara Ok att bjuda barn på sprit?” har jag några enkla förklaringar och svar.
För det första är det så att jag är vårdnadshavare av mina barn, INTE du, IOGT/NTO, Folkhälsoinstitutet, politiker, jultomten eller tandfen. Det gör att jag bestämmer när mina barn ska få smaka vin, öl, eller sprit.
För det andra handlar det inte om att hälla en 75:a i munnen på en7-åring som din rubrik anspelar på, det handlar om att på ett naturligt sätt se till att barn kommer in i vuxenlivet. Att på något konstlat sätt svamla om bestämda åldersgränser är rent larvigt. Javisst, kom med några flummiga undersökningar och statistik, grattis!

Mina barn har fått dricka Weinschorle (hälften vatten/vin, för dig som nykterist), till maten under hela sin uppväxt i Tyskland, om de ville ha det som måltidsdryck, eller pilsner.

Vad har du för problem? Vill du inte dricka drycker med alkohol – låt bli då! Ingen tvingar dig att dricka något du inte vill ha. Jag och mina barn dricker vad vi vill och det har du inte med att göra.

Ulmerkotten sa...

Nå, hur går det Hr. Blanck? Blev du mållås eller?

Robert sa...

Bra Per! Stå på dig!
Andra som har kommenterat verkar uppenbarligen inte ha förstått...
Tydligen vill de som bjuder sina barn på alkohol även bestämma när de skall ta körkort, vilka filmer de skall se, hur mycket skatt de behöver betala, vem de får slå och inte för alla de lagar som detta regleras är väl också då storebrorfasoner, eller? Om nu föräldrar är så fantastiska på att avgöra vad som är bäst för för barnen så borde det finnas lite bevis för detta, typ att ingen under 18 som varken slåss, snattar, mobbar,lägger sin grund för missbruk eller annat. Då borde det ju inte finnas några problem med några ungdomar för föräldrarna vet ju bäst...
Och när jag läser några av inläggen så hoppas jag ju innerligt att dessa personer inte är föräldrar.
Undrar om samma syn gäller tobak, narkotika och annat,jag är rädd jag...