22 september 2011

Om vaccinationer av unga flickor

Uppdaterat 28 oktober
 Nu börjar några andra argument komma fram i debatten: SvD, SvD

I dagarna rapporterar SR att ett upphandlingsbeslut av vaccin mot HPV-virus återigen har överklagats och därmed försenat vaccinationskampanjen. Medierna har hakat på och intervjuat upprörd gynekolog och dito representant för RFSU.

Men kanske är det så att tonläget är alltför högt. SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering gjorde för några år sedan en kritisk utvärdering av denna vaccinationskampanj. Man kom fram till att kunskapsunderlaget för satsningen på ca 200 miljoner/år, var väl tunt.

I den välrenommerade tidskriften JAMA reses också några kritiska synpunkter som avvägningen mellan nytta och risk med vaccinationen.

Kanske borde åtminstone RFSU ha läst på lite mer innan man uttalar sig så starkt.

Och som ofta när det gäller folkhälsa - har alternativa användningar av de stora resurserna på allvar övervägts - ökad användning av kondom?

2 kommentarer:

Anonym sa...

huvudet på spiken!


/läkarstudent

Anonym sa...

Det trista med kondomanvändning är att man mister den nära kontakten med kvinnan. Samlaget blir mest ett sätt att få en utlösning som alternativ till att onanera. Den rätta nära känslan saknas. Jag föredrar naturliga samlag med en tänd kvinna där jag känner det blöta varma inne i henne med min penis. Därför anser jag att vaccinering bör vara bra. Nu saknas bara p-piller för män. När det finns är det bara att ge järnet!